Salaisuuksia-kirjan julkistamistilaisuus Minna Canthin päivänä 19.3.2018 Torreviejassa
Kuvat: Pekka Leppänen
Salaisuuksia-kirjan julkistamistilaisuus 19.3.2019

Onnittelumaljat

Satu Ranta luki kirjasta pienen pätkän

Vieraskirja

Juhlayleisöä
Salaisuuksia-kirjan julkistamistilaisuus Espanjan Torreviejan seurakuntakodissa 19.3. 2019 

Esikoiskirjailija Sinikka Halttunen on valinnut tarkasti kirjansa julkistamispäivämäärän. Maaliskuun 19. päivä on tasa-arvon päivä sekä Minna Canthin syntymäpäivä.

Paikalle on saapunut parikymmentä henkeä, muun muassa turistipappi Peter Kankkonen . Pappi vertaa aloituspuheessaan kirjan julkaisua lapsen syntymään. Vaikka asiassa on monta eroavaisuutta, on vertaus osuva. Kukaan salissa ei ole julkaissut omaa kirjaa, joten Halttunen kuvailee mielellään kirjan tekovaiheita.

- Idea syntyi jo vuonna 2006 Oriveden kirjoittajakurssilla, Halttunen kertoo.

Halttunen päätti jo silloin, että jos kirja on syntyäkseen, kertoo se hänen omista kokemuksistaan ja asioista, jotka hän tuntee hyvin. Tietenkin se on silti fiktiivinen tarina, jonka päähenkilönä on Lahja Suokas .

- On siinä mukana eräs henkilö ihan omalla nimelläänkin. Helsingin Itäkeskuksen poliisi Veli Hukkanen antoi minulle valtavasti asiataustatietoa. Olen hänelle kovin kiitollinen.

Halttunen kertoo, että hän on pienestä pitäen kirjoittanut. Tallella on yhä runsaasti lapsuuden ja nuoruuden päiväkirjoja.

Salaisuuksia-kirja oli Halttusen tapa työstää alta pois vaativan työuransa tapahtumia.

- Kynnys julkaista oma kirja on silti valtavan korkea. Salaisuuksia on ollut valmis vailla suuria muutoksia jo noin kolmen vuoden ajan. Olen luetuttanut kirjaa usealla luottohenkilöllä. Suuria muutoksia ei ole tullut matkan varrella. Henkilögalleriaa päätin loppuvaiheessa neuvojen mukaan hieman pienentää. Olennaisin muutos oli se, että päähenkilön ammatti vaihtui hoitajasta toimittajaksi, Halttunen paljastaa.

Esikoisromaanille on luvassa jatkoa. Syntyykö kenties trilogia, joku kyselee.

- Ehkä, Halttunen vastaa arvoituksellisesti.

- Aihioita on useampaankin kirjaan. Sain enoltani ison nivaskan papereita, missä hän kertoo nuoren pojan elämästä Karjalassa. Isästäni ja isoisästäni riittäisi myös paljon kerrottavaa, Halttunen paljastaa.

Miten Salaisuuksia-kirjaa tulisi lukea?

- Villasukat jalassa ja kaikessa rauhassa, Halttunen vinkkaa.


Mika Lindqvist

Julkaistu uusi Costa Blanca -lehdessä 2/2019